فهرست مطالب

مدیریت دانش سازمانی - پیاپی 18 (پاییز 1401)

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 18 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین فتح آبادی*، آرمین خالقی، عامر دهقان نجم آبادی، نیلوفر سلاجقه صفحات 11-36

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش بر انتقال فناوری با در نظر گرفتن متغیر میانجی گرایش کارآفرینانه است. این پژوهش تحقیقی کاربردی، با رویکرد کمی و از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری از دو بخش صنعت و دانشگاه تشکیل شده است که شرکت زامیاد و دانشگاه تهران به عنوان موردمطالعه انتخاب شدند. بدین ترتیب بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با کمک فرمول کوکران، کارشناسان مطلع شرکت زامیاد که تعداد آن ها 180 نفر بود نمونه گیری شده و در نهایت تعداد 123 نفر در بخش صنعت و 111 نفر از دانشکده های دانشگاه تهران تعیین گردید. داده ها به کمک پرسشنامه استاندارد نیومن و همکاران (مدیریت دانش)، والتر و همکاران (گرایش کارآفرینانه) و راجرز و همکاران (انتقال فناوری) گردآوری شدند. روایی صوری پرسشنامه از طریق اظهارنظر خبرگان دانشگاهی تایید گردید. برای محاسبه پایایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ به کار برده شد (خلق دانش: 741/0، نگهداری از دانش: 738/0، تبدیل دانش: 726/0، به کارگیری دانش:781/0 ، گرایش کارآفرینانه: 853/0و انتقال فناوری:866/0) و بالاتر بودن تمامی ضرایب از 0.7 نشان دهنده آن است که ابزار اندازه گیری استفاده شده پایایی قابل قبولی دارد. برای بررسی همه جانبه مدل مفهومی ارایه شده از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار LISREL برای سنجش برازش مدل های اندازه گیری مربوط به سازه های تحقیق به کار برده شده است؛ همچنین آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون با استفاده از SPSS نیز برای آزمودن روابط و تاثیر متغیرها به کار گرفته شده است. در نهایت نرم افزار AMOS جهت آزمودن فرضیه های اصلی تحقیق استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری میان مدیریت دانش و انتقال فناوری وجود داشته و همچنین مدیریت دانش از طریق تاثیر بر گرایش کارآفرینانه نیز بر انتقال فناوری تاثیر می گذارد؛ بنابراین سازمان ها می توانند با تکمیل چرخه مدیریت دانش و تلاش در جهت ارتقا و نهادینه سازی گرایش کارآفرینانه، انتقال فناوری ایجاد شده در دانشگاه ها را به شکل مناسب تری به انجام رسانند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال فناوری، گرایش کارآفرینانه
  • اکبر گلدسته*، شاهین همایون آریا، بهاره مقصودی صفحات 37-67
    تسهیم دانش در بین اعضای هییت علمی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی دارای اهمیت فراوانی است؛ زیرا آنان را در فرآیندی رقابتی به منظور خلق و تولید دانش و در نهایت اشتراک گذاری آن فعال می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش و میزان تاثیر عوامل مختلف در تسهیم دانش بین اعضای هییت علمی دانشگاه ها و مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شده است. رویکرد تحقیق کمی و روش آن توصیفی از نوع علی و از نظر زمانی مقطعی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی اعضای هییت علمی دانشگاه غیردولتی علم و فرهنگ به تعداد 103 نفر بوده است که حجم نمونه لازم از بین آنان بر اساس فرمول کوکران برابر 81 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم و بر مبنای انتخاب دانشکده های دانشگاه به عنوان طبقه صورت گرفته است. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های تسهیم دانش، جو سازمانی، قصد، نگرش و هنجار ذهنی بوک و همکاران (2005)، پرسشنامه کنترل رفتار درک شده السوییدی (2014)، پرسش نامه اعتماد کیم و جو (2008) و پرسش نامه رهبری ریج (2005) استفاده شده است. از روش مدل بندی معادلات ساختاری به شیوه کمترین مربعات جزیی به منظور تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داده است از دیدگاه اعضای هییت علمی، رابطه معنی دار بین جو سازمانی و تسهیم دانش و هم چنین رابطه معنادار بین قصد، نگرش و هنجار ذهنی با تسهیم دانش، تایید شده است.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، تسهیم دانش، آموزش عالی، مدیریت رفتاری
  • محمد اکبرپور، علی تیزرو* صفحات 69-110
    توانایی تصور آنچه که احتمالا اتفاق خواهد افتاد (آینده پژوهی) یکی از ویژگی های بسیار مهم شرکت های موفق می باشد. حال اگر این شرکت، شرکت دانش بنیان باشد که اساس رقابت و مزیت رقابتی آن ها بر مبنای دانش است بیشتر خواهد بود. ازاین رو در این پژوهش سعی شده است با آینده نگری مولفه های مزیت ساز رقابتی در شرکت های دانش بنیان، سناریوهای محتمل و درنتیجه استراتژی های مناسب برای این شرکت ها تدوین شود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش از نوع پیمایشی و در سطح اکتشافی است. جامعه آماری این پژوهش را 97 نفر از مدیران و خبرگان موجود در46 شرکت دانش بنیان مستقر در شهرک فناوری صنایع شیمیایی شیراز و هلدینگ دانش بنیان فتکو تشکیل دادند که با توجه به نوع و مراحل پژوهش ، تیم های 15 نفره ، 7 نفره و 6 نفره به صورت قضاوتی انتخاب شدند . در مرحله اول با بررسی ادبیات موضوع 4 دسته اصلی سیاسی- راهبردی، اقتصادی-مالی، اجتماعی - فرهنگی و فناوری انتخاب شد و سپس با استفاده مجدد از ادبیات موضوع و مصاحبه با خبرگان 30 مولفه شناسایی شد و آنگاه با استفاده از نظر تیم 15 نفره از خبرگان و به روش دلفی 26 مولفه مزیت ساز رقابتی نهایی شد. در مرحله دوم جهت تعیین تاثیرات متقابل مولفه ها، این مولفه ها وارد 2 پرسشنامه شد و یک تیم 7 نفره از خبرگان اقدام به تکمیل آن ها نمودند. یکی از این پرسشنامه ها جهت استفاده در تجزیه وتحلیل MICMAC و دیگری جهت استفاده در نرم افزار سناریو ویزارد تدوین شد. وجود سناریو در خروجی نرم افزار سناریو ویزارد و پایایی 95% پرسشنامه MICMAC اعتبار و سازگاری درونی این 2 پرسشنامه و داده های مربوطه را تضمین می کند. نتایج نرم افزار سناریو ویزارد 8 سناریوی قابل قبول (قوی) را ارایه داد که در این میان 3 سناریوی خوش بینانه، بدبینانه و محتمل ترین مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. با دسته بندی مولفه های مزیت ساز در 4 دسته سیاسی/راهبردی، اقتصادی/مالی، اجتماعی/ فرهنگی و فناوری، نتایج سناریوهای سه گانه نیز در این دسته بندی ارایه شد. در مرحله آخر نیز از تیم 6 نفره ای برای تدوین اقدامات و سیاست های لازم استفاده شد که این تیم درنهایت 12 اقدام برای سناریوی خوش بینانه، 9 اقدام برای سناریوی محتمل و 4 اقدام برای سناریوی بدبینانه پیشنهاد دادند. درمجموع می توان گفت که در شرکت های دانش بنیان گسیل توان مدیریت دانش به سمت چهار مقوله تولید بیشتر، توسعه بازار، نتیجه گرایی پروژه و کیفیت بیشتر می تواند سناریوی مطلوب برای رسیدن به حداکثر استفاده از امکانات و فرصت ها را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی برنامه ریزی سناریو، شرکت های دانش بنیان، مدیریت دانش
  • محمدحسین شادمان فر*، محمدحسین علیپور، فواد مکوندی صفحات 111-150

    حفظ مزیت رقابتی در شرایط عدم قطعیت در محیط حفظ و ارتقاء از جمله اساسی ترین دغدغه ها در سازمان های بخش دولتی و غیر دولتی است که عواملی همچون ترکیب جمعیتی نیروی کار، تاکید بیشتر رهبران سازمانی بر مسایل سرمایه انسانی، بحران مشارکت کارکنان، چالش انطباق سازمان ها با تغییرات محیط و... در بوجود آمدن این دغدغه در رهبران سازمانی موثر بوده و ایشان را ملزم به اتکا به شیوه های مدیریت دانش سازمانی برای برای موفقیت در محیط کار و حفظ و مدیریت کارکنان دانشی کرده است. در این راستا مقالات متعددی ناظر به بیان روش های اجرای مدیریت دانش در سازمان ها و موانع و مشکلات یا تسهیل کننده های موجود در این مسیر با دغدغه حل این مساله تدوین شده است در این راستا بررسی این مقالات و تحلیل آنها به منظور تدوین و تبیین الگویی از موانع و تسهیل کننده های اشتراک دانش سازمانی، از نیازهای اولویت دار سازمان های بخش دولتی و غیر دولتی بوده و که پژوهش حاضر در مقام ارایه این الگو بر آمده است. متناسب با سوال اصلی در این پژوهش، از روش فراترکیب سندلوسکی و باروسو برای استخراج الگوی بازدارنده ها و تسهیل گرهای اشتراک دانش استفاده شده است و از آنجا که تجزیه و تحلیل و گزارش نهایی یافته های مطالعات انتخاب شده ، باید تصویر جامعی را ارایه دهد، فراترکیب مطالعات مدنظر قرار گرفته است؛ در نتیجه با جستجوی فراگیر منابع از طریق وبگاه های بین المللی، 263 منبع انتخاب گردید که در پالایش اولیه براساس ملاک های ورود و خروج، 65 منبع مرتبط برگزیده شد. در ادامه یافته های مطالعات مبتنی بر تحلیل داده ها و کدگذاری باز، 65 کد استخراج شد که پس از تحلیل و جمع بندی نهایی، نتایج در قالب، 43 زیرمفهوم، 10 مفهوم و 2 مقوله بدست آمد. پایش کیفیت از طریق جامعیت تعداد منابع، استفاده از منابع معتبر بین المللی، شناسه گذاری در بازه های زمانی متفاوت، استفاده از پژوهشگران شناسه گذار، ارایه تفصیلی یافته ها و تایید خبرگان مدیریت دانش سازمانی احراز گردید. یافته ها نشان داد که بازدارنده ها و تسهیل گرهای اشتراک دانش شامل عوامل فردی (14 کد)، فنی (9 کد)، سازمانی (11 کد)، فرهنگی (6 کد) و جغرافیایی (3کد) است. در نتیجه عوامل شناسایی شده در طراحی الگوی قابل بهره برداری برای تقویت اشتراک گذاری دانش در سازمان های مذکور مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، انتقال دانش، فراترکیب، مدیریت دانش، منابع انسانی
  • محمدعلی کیاشمشکی، امیر دانشور* صفحات 151-199
    هدف

    در این مطالعه، مدل به اشتراک گذاری دانش امنیت اطلاعات از تلفیق تیوری های رفتار برنامه ریزی شده، انگیزش، تریاندیس و مراحل تغییر رفتار در یک سازمان با ترکیب روش آماری مدلسازی معادلات ساختاری و مدلسازی و شبیه سازی مبتنی بر عامل ارایه می شود.

    رویکردی/روش شناسی/طراحی: 

    در این مطالعه از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است تا مدل هایی به عنوان ورودی های مدلسازی مبتنی بر عامل ساخته شود همچنین قابلیت اطمینان و اعتبار آنها را بهبود و ارتقا می بخشد. به عبارت دیگر؛ در این مطالعه مدلسازی معادلات ساختاری برای مدلسازی مبتنی بر عامل اعمال شده است. روش جمع آوری داده ها یک پرسشنامه است که توسط محقق ساخته شده است و به روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شده است. بعد از تست کردن قابلیت اعتبار و اطمینان پرسشنامه، داده ها از 217 شرکت کننده جمع آوری می شود. با استفاده از SmartPLS3.2.6 و نرم افزار Anylogic فرضیه ها آزمون و شبیه سازی مبتنی بر نتایج آماری به ترتیب تجزیه و تحلیل می شود تا تغییر رفتار در طی زمان تحلیل شود.

    یافته ها:

     نشان داده شده است که عوامل تیوری رفتار برنامه ریزی شده از جمله، نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری ادراک شده، و تیوری انگیزش که عوامل انگیزشی درونی و بیرونی را در بر می گیرند و مدل تریاندیس، به منظور تسهیل شرایط، تاثیرات مثبتی روی مراحل تغییر رفتار از جمله مرحله های پیش تامل، تامل، آماده سازی، اقدام، نگهداری و خاتمه می گذارد. به علاوه این نتایج حاصل شده است که تغییر در رفتار به اشتراک گذاری دانش امنیت اطلاعات در یک سازمان ، در طول زمان و تا رسیدن به مرحله پایان، افزایش پیدا می کند.

    نوآوری:

     در این مطالعه مدلسازی مبتنی بر عامل به منظور آزمون فرضیه ها در طی زمان در کنار روش آماری مدلسازی معادلات ساختاری به کار گرفته شده است. علاوه بر این، مدل تغییر مراحل نیز برای تجزیه و تحلیل مراحل تغییر رفتار به اشتراک گذاری دانش امنیت اطلاعات؛ اعمال شده است.

     پیامدهای عملی:

     به اشتراک گذاری دانش، نقش مهمی در زمینه امنیت اطلاعات ایفا می کند؛ زیرا تاثیر مثبتی روی آگاهی از امنیت اطلاعات کارکنان می گذارد. در این مطالعه، دانش و بینش مربوط به بهبود و ارتقای به اشتراک گذاری دانش در یک سازمان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، امنیت اطلاعات، مدلسازی مبتنی بر عامل، مدلسازی معادله ساختاری
  • مهدی رشیدی*، زهرا معصومی بیلندی، مرتضی صالح پور صفحات 201-234

    با توجه به اهمیت موضوع مدیریت دانش و بررسی عوامل مرتبط با پدیده پنهان‏ سازی دانش، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر ادراک طردشدگی کارکنان بر پنهان‏ سازی دانش با نقش تعدیل گری استرس شغلی و استقلال شغلی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ‏ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان اداره کل گمرکات خراسان جنوبی در نظر گرفته شد. تعداد 150 نفر در سال 1401 در این اداره کل مشغول به کار بودند که بر اساس جدول مورگان، از بین آن‏ها 108 نفر به روش نمونه ‏گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد پنهان‏ سازی دانش، ادراک طردشدگی، استرس شغلی و استقلال شغلی استفاده شد که روایی و پایایی این ابزارها از طریق بررسی روایی صوری و روایی سازه (روایی همگرا و واگرا) و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) تایید شدند. داده ‏ها با بهره‏ گیری از روش‏ های توصیفی و مدل‏ یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS15 و Smart-PLS3 تجزیه و تحلیل گردید. یافته‏ های پژوهش نشان داد که ادراک طردشدگی کارکنان باعث پنهان سازی دانش می ‏شود و نقش تعدیل گری استقلال شغلی در تاثیر این دو متغیر بر یکدیگر تایید شد ولی استرس شغلی در تاثیر ادراک طردشدگی کارکنان بر پنهان‏ سازی دانش نقش تعدیل گری نداشت. طبق نتایج این پژوهش، می‏توان این گونه بیان کرد که برای جلوگیری از بروز پدیده پنهان‏ سازی دانش در سازمان، مدیران باید به گونه ‏ای رفتار نمایند که در کارکنان احساس طردشدگی به وجود نیاید و با توجه به اینکه متغیر استقلال شغلی در این ارتباط نقش تعدیل‏ گری داشت و باعث کاهش پنهان‏ سازی دانش می ‏شود، بنابراین پیشنهاد می‏ گردد در طراحی یا بازطراحی شغل‏ های سازمانی در مواردی که سایر شرایط نیز مهیاست، استقلال و خودمختاری کارکنان در انجام کارها افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ادراک طردشدگی، پنهان سازی دانش، استرس شغلی، استقلال شغلی
|
  • HOSSEIN FATHABADI *, Armin Khalghi, Amer Dehghan Najmabadi, Nilorar Sajeghe Pages 11-36

    The aim of the current research is to investigate the effect of knowledge management on technology transfer by considering the mediating variable of entrepreneurial orientation. This research is an applied research with a quantitative approach and a descriptive-survey type. The statistical population consists of two sectors, industry and university, and Zamiad Company and University of Tehran were selected as subjects of study. In this way, based on stratified random sampling method and with the help of Cochran's formula, 180 informed experts of Zamiad company were sampled, and finally 123 people were in the industry department and 111 people were determined from the faculties of Tehran University. Data were collected using the standard questionnaire of Newman et al. (knowledge management), Walter et al. (entrepreneurial orientation) and Rogers et al. (technology transfer). The face validity of the questionnaire was confirmed through the comments of academic experts.To calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used (knowledge creation: 0.741, knowledge maintenance: 0.738, knowledge conversion: 0.726, knowledge application: 0.781, entrepreneurial orientation: 0.853 and technology transfer: 0.866) and all coefficients were higher than 0.7 indicates that the used measurement tool has acceptable reliability. The structural equation model has been used to comprehensively examine the presented conceptual model. Confirmatory factor analysis using LISREL software has been used to assess the fit of the measurement models related to the research constructs; Also, Pearson's correlation test and regression using SPSS have been used to test the relationships and influence of variables. Finally, AMOS software was used to test the main hypotheses of the research. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between knowledge management and technology transfer, and knowledge management also affects technology transfer through its influence on entrepreneurial orientation; Therefore, organizations can transfer the technology created in universities in a more appropriate way by completing the knowledge management cycle and trying to promote and institutionalize the entrepreneurial tendency.

    Keywords: : Knowledge Management, Entrepreneurial Orientation, Technology transfer
  • Akbar Goldasteh *, Shahin Homayoon Arya, Bahareh Maghsoudi Pages 37-67
    Knowledge sharing among faculty members of universities and higher education centers is very important; Because it activates them in a competitive process in order to create and produce knowledge and finally share it. The current research was conducted with the aim of investigating the role and extent of influence of various factors in knowledge sharing among university faculty members and based on the theory of planned behavior. The approach of quantitative research and its descriptive method is causal and cross-sectional in terms of time. The statistical population of this research included all faculty members of the Non-Governmental University of Science and Culture in the number of 103 people, and the required sample size among them was determined as 81 people based on Cochran's formula. The classification sampling method is based on the selection of university faculties as a class.In order to collect data, the questionnaires of knowledge sharing, organizational atmosphere, intention, attitude and mental norm of Bok et al. (2005), the perceived behavior control questionnaire of Al-Suyidi (2014), the trust questionnaire of Kim and Joe (2008) and the leadership questionnaire of Ridge (2005) were used. has been The method of structural equation modeling in the method of partial least squares has been used in order to analyze the data. The findings of the research have shown that from the point of view of faculty members, the significant relationship between organizational climate and knowledge sharing and also the significant relationship between intention, attitude and mental norm with knowledge sharing have been confirmed.
    Keywords: Organizational climate, Knowledge Sharing, higher education, Theory of planned behavior
  • Mohammad Akbarpoor, Ali Tizroo * Pages 69-110
    The ability to imagine what will probably happen is one of the most important characteristics of successful companies, and it will be even more so if this company is a knowledge-based company whose basis of competition and competitive advantage is based on knowledge. Therefore, in this research, an attempt has been made to formulate possible scenarios and, as a result, appropriate strategies for these companies, by looking ahead to competitive advantage components in knowledge-based companies. This research is applied in terms of purpose and in terms of method it is survey type and exploratory level. The statistical population of this research was made up of 97 managers and experts in 46 science-based companies located in Shiraz Chemical Industries Technology Town and Science-based Fatko Holding, which according to the type and stages of the research, groups of 15 people, 7 people and 6 people were selected judiciously. Investigating the literature of the first stage, 4 main political, strategic, economic, financial, socio-cultural and technological categories were selected by reviewing the subject literature, and then 30 components were identified by re-using the subject literature and interviewing experts, and then using the opinion of a group of 15 experts. And by Delphi method, 26 competitive advantage components were finalized. In the second stage, in order to determine the mutual effects of the components, these components were included in 2 questionnaires and a group of 7 experts completed them. One of these questionnaires was developed for use in MICMAC analysis and the other for use in Scenario Wizard software. The existence of the scenario in the output of the scenario wizard software and the reliability of 95% of the MICMAC questionnaire guarantees the validity and internal consistency of these 2 questionnaires and the relevant data.The results of the scenario wizard software provided 8 acceptable (strong) scenarios, among which 3 optimistic, pessimistic and most likely scenarios were analyzed. By categorizing the advantageous components into 4 political/strategic, economic/financial, social/cultural and technological categories, the results of the three scenarios were also presented in this category. In the last stage, a 6-person group was used to formulate the necessary measures and policies, and this group finally suggested 12 measures for the optimistic scenario, 9 measures for the probable scenario, and 4 measures for the pessimistic scenario. In general, it can be said that in knowledge-based companies, the distribution of knowledge management power towards the four categories of more production, market development, project result orientation and more quality can provide a favorable scenario to achieve the maximum use of facilities and opportunities.
    Keywords: Futures studies, knowledge management, knowledge-based companies, Scenario Planning
  • MohammedHussain Shadmanfar *, MohammadHosein Alipoor, Foad Makvandi Pages 111-150

    Maintaining a competitive advantage in conditions of uncertainty in the environment of preservation and promotion is one of the most basic concerns in public and non-governmental sector organizations, which factors such as the demographic composition of the workforce, organizational leaders' greater emphasis on human capital issues, the crisis of employee participation, the challenge of adapting organizations to changes in the environment And.. it has been effective in the emergence of this concern in organizational leaders and has required them to rely on organizational knowledge management methods for success in the work environment and maintaining and managing knowledge workers. Based on this, developing a model of obstacles and facilitators of organizational knowledge sharing has become one of the priority needs of public and non-governmental sector organizations, and the current research has emerged as a way to present this model.In this research, Sandelowski and Barroso's meta-combination method has been used to extract the pattern of inhibitors and facilitators of knowledge sharing, and since the analysis and final report of the findings of the selected studies can provide a comprehensive picture, the meta-combination of studies has been considered; As a result, 263 sources were selected through a comprehensive search of sources through international websites, and 65 relevant sources were selected based on the entry and exit criteria. Following the findings of the studies based on data analysis and open coding, 65 codes were extracted, and after the final analysis and summary, the results were obtained in the form of 43 sub-concepts, 10 concepts and 2 categories. Quality monitoring was achieved through the comprehensiveness of the number of sources, the use of international reliable sources, identification in different time frames, the use of identifying researchers, detailed presentation of findings, and the approval of organizational knowledge management experts. The findings showed that the barriers and facilitators of knowledge sharing include individual (14 codes), technical (9 codes), organizational (11 codes), cultural (6 codes) and geographical (3 codes) factors. As a result, the identified factors were used in the design of an exploitable model to strengthen knowledge sharing in the mentioned organizations

    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Transfer, meta-integration, knowledge management, Human resources
  • Mohammadali Kiashemshaki, Amir Daneshvar * Pages 151-199

    In this study, the information security knowledge sharing model is presented from the integration of the theories of planned behavior, motivation, triandis and behavior change stages in an organization by combining the statistical method of structural equation modeling and agent-based modeling and simulation; Also, in this study, structural equation modeling has been used to build models as inputs for factor-based modeling and to improve and improve their reliability and validity. in other words; In this study, structural equation modeling has been applied for factor-based modeling. The data collection method is a questionnaire made by the researcher and collected by simple random sampling method. After testing the validity and reliability of the questionnaire, data was collected from 217 participants. Using SmartPLS3.2.6 and Anylogic software, hypothesis testing and simulation based on statistical results are analyzed in order to analyze the change of behavior over time. The findings have shown that the factors of the theory of planned behavior, including attitude, mental norms, perceived behavioral control and motivation theory, which include internal and external motivational factors, and the Triandis model, in order to facilitate the conditions, have positive effects on the stages of behavior change from It includes the stages of pre-reflection, reflection, preparation, action, maintenance and termination. In addition, the change in information security knowledge sharing behavior in the organization increases over time until reaching the end stage. The innovation of this study is factor-based modeling in order to test hypotheses over time along with the statistical method of structural equation modeling. In addition, the behavior change model has also been applied to analyze the behavior change stages of information security knowledge sharing. Knowledge sharing plays an important role in the field of information security; Because it has a positive effect on the awareness of employees' information security.

    Keywords: knowledge management, Information Security, Agent-based modeling, Structural Equation Modeling
  • Mehdi Rashidi *, Zahra Masoumi Bilondi, Morteza Salehpour Pages 201-234

    Considering the importance of knowledge management and the investigation of factors related to the phenomenon of knowledge concealment, the present research was conducted with the aim of investigating the effect of employees' perception of exclusion on knowledge concealment with the moderating role of job stress and job independence. This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection method. The statistical population of the research was considered to be the employees of the General Administration of South Khorasan Customs. 150 people were working in this general office in 2022, and according to Morgan's table, 108 of them were selected by simple random sampling. To collect data, standard questionnaires of knowledge concealment, perceived rejection, job stress, and job independence were used, and the validity and reliability of these tools were checked through face validity and construct validity (convergent and divergent validity) and calculation of Cronbach's alpha coefficient and composite reliability ( CR) were confirmed. Data were analyzed using descriptive methods and structural equation modeling using SPSS15 and Smart PLS3 statistical software. The findings of the research showed that the perception of employee rejection causes knowledge concealment, and the moderating role of job autonomy was confirmed in the effect of these two variables on each other, but job stress did not have a moderating role in the effect of employee rejection perception on knowledge concealment. According to the results of this research, it can be stated that in order to prevent the phenomenon of knowledge hiding in the organization, managers should behave in such a way that the employees do not feel left out and considering that the variable of job independence in this Communication had a moderating role and reduces the concealment of knowledge, so it is suggested to increase the independence and autonomy of employees in the design or redesign of organizational jobs in cases where other conditions are also available

    Keywords: Perceived Employees', Ostracism, Knowledge hiding, job stress, Job Autonomy